Sagenbuurt, Rotterdam
Een oase van rust, vlak onder de Van Brienenoordbrug in Rotterdam: de 140 woningen in de Sagenbuurt werden middels een totaalpakket bestaande uit gevelisolatie, kozijnen met HR++ glas en ventilatieroosters, daken, kruipruimten, HR-ketels en installaties, naar energielabel B gebracht. In de renovatie werd met zorg de zogenaamde ‘shake-hands architectuur’ in acht genomen: het feit dat de schil rondom met ruim 10 centimeter StoTherm Classic geïsoleerd werd, doet niets af aan de oorspronkelijke details van deze jaren vijftig woningen. Aanvankelijk bestond er bij de opdrachtgever wat twijfel over de toepassing van steenstrips, maar het resultaat toont aan dat deze niet nodig was. Terugliggende accenten op de kopgevels, een krachtige combinatie tussen beton en metselwerkuiterlijk en behoud van de oorspronkelijke uitstraling, geven de wijk de allure van toen volgens de eisen van nu.
Betrokken partijen bij de renovatie van de Sagenbuurt, waren onder andere Woonbron (opdrachtgever), architect Klaas Waarheid en de bewonerscommissie. We vroegen voor onze speciale corporatiebrochure 'Waardebehoud' hoe zij de renovatie hebben ervaren.
Project: Sagenbuurt, Rotterdam
Applicateur
IJsselmonde V.O.F.Architect
Vanschagen ArchitectenAannemer
Van Wijnen West Stolwijk B.V.Opdrachtgever
Woonbron VvE BeheerFoto's
NDDI
Details
Opleverdatum
2012
Opgave
Renovatie
Aantal woningen
140
Uiterlijk
Minerale gevelstrips
Klaas Waarheid | Van Schagen Architecten
“Het gaat hier om een mooi complex met een zogenoemde ‘shake hands-architectuur’ van metselwerk en beton. Dat diende weer terug te komen, maar dan goed geïsoleerd en waar nodig verbeterd. Opnieuw metselen was te kostbaar. Daarom adviseerde ik minerale metselwerkstrips op isolatie van Sto. Woonbron vreesde echter dat buitengevelisolatie het fraaie aanzien zou schaden en geloofde niet in de sterkte en duurzaamheid van dit materiaal. Men wilde aanvankelijk ook niet werken met steenstrips. Nadat we andere projecten hadden bekeken, verdween die schroom. Het gebouw oogt nu in feite fraaier dan vroeger. Door de complete nieuwe schil die er omheen is gezet met 10 centimeter isolatie is de plasticiteit ervan toegenomen en dat past er uitstekend bij. De verwerking van Sto-materialen vereist wel vakmensen. In het bestek moet je de specifieke voorwaarden van verwerking opnemen vanwege de eigenschappen van het materiaal. Wat het extra aantrekkelijk maakt, is dat het pakket valt onder de 6% in plaats van de 21% btw.”
John Emmerig | senior opzichter projectbureau Woonbron
“De belangrijkste inzet van de renovatie was het energielabel van de woningen op niveau B brengen middels een totaalpakket: isolatie van gevels, kozijnen met HR++ isolatieglas en ventilatieroosters, daken, kruipruimten, HR-ketels en individuele mechanische ventilatie. Daarnaast hebben we diverse verfraaiingen aangebracht, o.a. nieuwe galerij- en en balkonhekken met privacyschermen en prefab overzet dakkapellen, nieuwe dakpannen en schilderwerk. Daarbij was het uitgangspunt: zo min mogelijk overlast voor de bewoners. We zijn uitgekomen op buitengevelisolatie zodat de bewoners in hun huis konden blijven en de woningen niet kleiner werden. Uiteindelijk bleek dat meer dan 79 procent de renovatie zag zitten. Onze doelgroep let op de centjes en rekende mee dat tegenover de huurverhoging als gevolg van de renovatie een grotere daling van hun energierekening staat. Het resultaat is dat de woningen er nu uitzien als voorheen maar dan nieuw. Ze voldoen bovendien aan de isolatienormen van nu.”
Henk van der Blom | voorzitter bewonerscommissie
“In de sociale paragraaf van het renovatieplan is opgenomen dat de huurverhoging wordt teruggedraaid als de voorspelde energiebesparing niet wordt gehaald. Dat is uitonderhandeld. Per blok met vier woningen beneden en tien boven is een berekening gemaakt. Mijn huur gaat met 28,50 euro omhoog, maar mijn energierekening daalt van 72,50 naar 25 euro. Deze renovatie heeft een lange aanloop gehad vanaf 2005. Door verschillende oorzaken, o.a. de financiële crisis, ging er steeds een streep door de plannen tot in 2013 eindelijk de renovatie startte. De Sagenbuurt, vlakonder de Van Brienenoordbrug, is een dorp in de grote stad en dat moest zo blijven. Woonbron probeerde de overlast van de renovatie te beperken, maar die blijft: kabaal; je loopt het vuil naar binnen. Dat kan ook niet anders, omdat de bewoners hun huis niet uit wilden. Met het resultaat zijn we tevreden. In huis is het nu veel warmer en stiller. De woningen ogen nu mooier dan voorheen. Daarin is de architect goed geslaagd, al had ik persoonlijk liever andere kleuren gezien.”
De oplossingen voor Sagenbuurt
Bij de Sagenbuurt in Rotterdam is gerenoveerd met een slim gevelsysteem van Sto op zowel prefab gevelelementen als op traditionele gevelisolatie.
Andere projecten
© Sto Isoned bv
Vertel over jouw uitdaging. Wij helpen je verder.
Aaliquet rhoncus quam. Etiam eget dui in enim feugiat ultrices. Donec consequat tempor odio.