PROJECTEN

Reykjavik, Utrecht

Statig is het eerste woord dat opkomt bij een bezoek aan appartementengebouw Reykjavik in Leidse Rijn Centrum Noord. Maar ook luxe - door de aandacht voor detaillering en materialen - en werelds - door de ‘aardse’ logica die in het gebouw verweven is – strijden om voorrang. Met Fabianne Riolo, architect bij diederendirrix, praten we over de afwegingen die zij maakte. Keuzes waardoor vormgeving en prefab optimaal op elkaar afgestemd zijn.

Reykjavik (1)

Project: Reykjavik, Utrecht

Applicateur

WEBO

Opdrachtgever

Sustay

Foto's

Ronald Tilleman

Plan een afspraak

Details

Opleverdatum

2017

Opgave

Nieuwbouw

Aantal woningen

150

Uiterlijk

Minerale gevelstrips

“Vanuit stedenbouwkundige optiek mocht Reykjavik niet één groot blok vormen”, vertelt Riolo. “Dat is voorkomen door te spelen met geveldetails en volumes.” Vooral op de topetages is de gelaagdheid goed zichtbaar. “ Het spel van de setbacks op de bovenste twee lagen  laten het gebouw speelser ogen en beëindigen het bouwvolume . Daarnaast geven de verschillende vormen, de combinatie van natuursteen en minerale steenstrips, de afwisseling tussen grote balkons en Franse balkons Reykjavik een subtiele rijkheid”, verduidelijkt ze.

Reykjavik (6)
Reykjavik (9)
Reykjavik (5)
Reykjavik (10)
Reykjavik (6) Reykjavik (9) Reykjavik (5) Reykjavik (10)
Reykjavik, Utrecht

De slanke gevel is opgebouwd uit houtskeletbouw met minerale gevelstrips.

Minder massief door parcellering

Op abstracte wijze vertaalde diederendirrix de gewenste pandjesstructuur in het gevelbeeld. “Door parcellering komt de gevel minder massief over”, legt de architect uit. “De  verticale gevelindeling bij de entree en een horizontale benadering in de andere delen van de gevel, zorgen voor ritme. In deze systematiek spelen ook de gevelopeningen, balkons en de verschillen in metselwerkverbanden een rol.”

Door de evenwichtige verhoudingen die in de gevel ontstonden zou iemand - die niet beter weet - denken dat de gevel van het appartementengebouw voor young professionals exact zo ontworpen was. Dat blijkt niet helemaal het geval. “In het  stedenbouwkundige plan was een commerciële plint voorzien, maar omdat de vraag naar woonruimte in Utrecht groter is dan naar commerciële ruimten, zijn op de begane grond lofts met een hoogte van 4,5 meter en een directe ontsluiting naar de straat gecreëerd.”

Reykjavik (5)

Houtskeletbouw met minerale gevelstrips

Een significante wijziging ten opzichte van het voorlopige ontwerp was de wens van de ontwikkelaar en de aannemer om prefab gevelelementen te gebruiken. “In het oorspronkelijke plan was de façade opgetrokken in metselsteen. Om de bouwtijd te verkorten – en in verband met de kosten – werd gekozen voor prefab houtskeletbouw elementen met minerale steenstrips.  Al is het geen baksteen, de vorm en kleur van de minerale steenstrip in combinatie met de robuuste natuurstenen plint zorgen voor een gevarieerd gevelbeeld.”

Reykjavik (3)

“De verticale gevelindeling bij de entree en een horizontale benadering in de andere delen van de gevel, zorgen voor ritme. ”

Fabianne Riolo

Architect | diederendirrix

Prefabricage

Wat Riolo een interessante ontwikkeling vindt, is dat door prefabricage slim gebouwd kan worden. “WEBO uit Rijssen produceerde en monteerde de gevelelementen in opdracht van aannemer De Vries en Verburg. Er werd steigerloos gewerkt, op de bouwplaats hoefde niet gemetseld en gevoegd te worden en het bouwproces verliep snel.” Daardoor zijn andere disciplines nodig op de bouwplaats en een andere manier van voorbereiding. De vraag is echter: vereist prefabricage ook een andere rol van de architect? Riolo: “Onze rol wijzigt niet, maar de insteek – hoe je een ontwerp opzet - is wel anders. Bij prefabricage is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijkheden en beperkingen van het systeem. Vanuit esthetisch oogpunt wil je onder andere voorkomen dat naden van gevelelementen in het oog springen of juist een onderdeel van het gevelontwerp vormen . Voor Reykjavik hebben we bijvoorbeeld - toen duidelijk werd dat de voorkeur uitging naar prefab bouwen - de richting van de minerale steenstrips aangepast om de naden met de richting van de steenstrips mee te laten lopen. Boven de entree is dat te zien: de strips zijn vanaf de plint tot het dak verticaal verwerkt. Hierdoor zijn de naden van elementen minder zichtbaar.” Terwijl de architect op andere plekken koos voor sprekende horizontale lijnen die de gevel extra diepte en karakter geven.

De oplossingen voor Reykjavik

Reykjavik in Utrecht is gerenoveerd met een slim gevelsysteem van Sto op zowel prefab gevelelementen als op traditionele gevelisolatie.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!