PROJECTEN

Een golvende gevel voor WFC MyLoft in Amsterdam

Bij appartementencomplex MyLoft in de nieuwe woonwijk Houthavens in Amsterdam paste Enigma Architecten de minerale gevelstrips voor de eerste keer toe. Dat beviel zo goed dat de architecten voor een tweede MyLoft-project elders in Amsterdam opnieuw kozen voor dit type gevelbekleding, maar dan met meer plasticiteit in de uitwerking. Dankzij die eerste ervaring konden ze in het tweede project de maximale vormvrijheid benutten die het materiaal biedt.

NDDI-9293 (Custom)

Details

Opleverdatum

2016

Opgave

Nieuwbouw

Uiterlijk

Minerale gevelstrips

Er waren behoorlijk wat randvoorwaarden die de gemeente Amsterdam stelde aan het beeldontwikkelingsplan voor het herontwikkelingsgebied waar het tweede MyLoft-complex WFC aan de Schipluidenlaan deel van uitmaakt, herinnert architect Anton Brink zich. “De stedenbouwkundige footprint was behoorlijk dichtgetimmerd. Wederopbouwarchitectuur van eind jaren vijftig begin jaren zestig in een nieuw jasje gestoken. Dat betekende vrij strak en zakelijk.”

De gemeente wilde eigenlijk uitsluitend baksteen voor de gevel en was aanvankelijk sceptisch over de minerale gevelstrips van Sto Isoned die Enigma Architecten als alternatief voorstelde. De architecten gingen de discussie aan en overtuigden de welstandscommissie, die het materiaal niet kende, uiteindelijk van de meerwaarde. Ze lieten ze in een 3D-visualisatie zien hoe het resultaat eruit zou zien. Het materiaal heeft dezelfde uitstraling als baksteen, stelt Brink. Dat bleek weer eens toen hij na oplevering van het CPO-gebouw met 48 appartementen en vier woon-werkruimtes een keer een kijkje ging nemen met collega-architecten. “Zelfs zij zagen niet dat het geen baksteen was.”

WFC MyLoft Amsterdam (15)
NDDI-5221 (Custom)
NDDI-9316 (Custom)
WFC MyLoft Amsterdam
WFC MyLoft Amsterdam (15) NDDI-5221 (Custom) NDDI-9316 (Custom) WFC MyLoft Amsterdam
Tweede project

Het tweede MyLoft-complex WFC aan de Schipluidenlaan.

De Sto-Cladding Creator maakt het architecten en ontwikkelaars makkelijker om hun ontwerp voor de gevelbekleding te visualiseren en tot een afgewogen keuze te komen.

Ontdek het nu!

Golf

De minerale gevelstrips gaven de architecten meer ontwerpvrijheid in kleur, vorm en structuur dan met baksteen had gekund, stelt architect Carla Renkema. “We wilden een golf maken in de gevel. Dat kan heel goed met de gevelstrips van Sto Isoned omdat die flexibel zijn en die ronding kunnen maken.” Binnen het basispatroon voor de gevel is veel variatie aangebracht, zowel horizontaal als verticaal. Zo verschillen de beukmaten en de raampartijen. “We hebben een basisvorm gemaakt voor de gevel. Binnen dat vlechtwerk konden bewoners zelf hun raamindeling bepalen. Als je goed kijk zie je dat geen enkel appartement dezelfde raamindeling heeft”, legt Renkema uit. Ondanks die varianten straalt de gevel eenheid uit. Brink: “Het basisontwerp is zo sterk dat dat niet opvalt.”

3

“Wat we nu geleerd hebben is dat je met je vormvrijheid alle kanten op kan met het systeem en de gevelstrips.”

Carla Renkema

Architect | Enigma Architecten

Slanker en lichter

Door de keuze voor de minerale gevelstrip in plaats van baksteen kon Enigma Architecten bij beide MyLoft-gebouwen in Amsterdam een slanker en lichter ontwerp maken met een hoge isolatiewaarde. De minerale gevelstrips zijn immers een stuk dunner en lichter dan traditionele gevelstenen. De gemeente Amsterdam hechtte aan een lage EPC-waarde. De richtwaarde bij het tweede project was destijds 0,4. Enigma Architecten ging met 0,3 wat lager zitten. “Dat betekent dat je de schil wat beter inpakt, zodat de gevels beter geïsoleerd zijn dan gebruikelijk. We kwamen uit op een Rc van gemiddeld 6,5 en voor het dak op 7”, aldus Brink.

Een bijkomend voordeel van de slanke constructie was dat er daardoor ruimte bespaard wordt in de gevel. Een deel van die extra ruimte is benut voor de isolatie. En per saldo resteert er meer vloeroppervlak. Door de lessen die Brink en Renkema bij MyLoft Houthavens hadden geleerd, konden ze bij het tweede MyLoft-gebouw veel vrijer te werk gaan met meer dieptesprongen en segmentering. Ook hebben ze de tweede keer extra goed gelet op de aansluitdetails en naden. De ervaring bij MyLoft WFC smaakt naar meer. Renkema: “Wat we nu geleerd hebben is dat je met je vormvrijheid alle kanten op kan met het Sto-systeem en de strips of je nou wil golven of blokken. Alles wat je kan verzinnen wordt in één keer mogelijk.”

De oplossingen voor MyLoft

Dankzij de minerale gevelstrips kregen de architecten optimale ontwerpvrijheid.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!