Gestelse buurt, Den Bosch
Genereuze architectuur in Bossche aandachtsbuurt
Woningcorporatie BrabantWonen wilde het leefklimaat in de Gestelse buurt verbeteren door het gefaseerd vervangen van zes woongebouwen. Minimaal 26 woningen per gebouw moesten teruggebouwd werden. Het lukte ruimschoots. M10 realiseerde zelfs 5 extra woningen, een collectieve ruimte op de begane grond én appartementen met een extreem lage energievraag.
Uit het ontwerp van Studio M10 spreekt overtuiging. Gelegen net achter het Provinciehuis, lijken deze vierlaagse woongebouwen zich met hun tripleglas gevels mijlenver te verwijderen van het traditionele beeld van ‘sociale huur’. Grote glasvlakken, doorsneden door uitkragende betonnen verdiepingsvloeren, zorgen niet alleen voor openheid en transparantie, maar laten ook zonlicht maximaal binnen. Over de vier lagen van het gebouw zijn vijf verschillende woningtypes gerealiseerd, elke type voorzien van een niet geïsoleerde serre. Deze zijn belangrijk met het oog op de thermisch en akoestisch isolatie van de woningen. Want slechts een collectieve warmtepomp met een vermogen van 40kW - het gemiddelde van een doorsnee huishouden in Nederland – houdt alle 31 woningen warm.
Dat betekende ook extra aandacht voor de isolerende eigenschappen van de gevel. De firma Willems uit Duizel paste twee verschillende soorten isolatie toe. Vanwege de detaillering én om te voldoen aan de passiefhuisnormen. Allereerst een resolplaat overlaagd met EPS en daarnaast het totale StoTherm Resol plussysteem. Voor de afwerking is daar een minerale pleister in 2,0 mm korrel op aangebracht.
Project: Gestelse buurt, Den Bosch
Applicateur
Willems Stukadoor en AfbouwbedrijfArchitect
Studio M10Opdrachtgever
BrabantWonenFoto's
Stijn Poelstra
Details
Opgave
Renovatie
Uiterlijk
Sierpleister
Toch bleven de bouwkosten laag door de gekozen bouwmethodiek. Architect Douwe Boonstra is een groot voorstander van industrieel, flexibel en demontabel bouwen (IFD) en vindt dat bouwactiviteiten zoveel mogelijk verplaatst moeten worden naar de fabriek. Dat reduceert faalkosten en geeft kwalitatief betere gebouwen. Daarom is het bouwsysteem volledig geprefabriceerd, zowel de betonconstructie als de gevelelementen. Daarnaast vergemakkelijkt IFD bouwen het hergebruik en dat sloot prima aan bij de circulaire ambities van de opdrachtgever.
Het dak is een retentiedak en is voor twee-derde ingericht als pluk- of voedseltuin, met in het middendeel een houten vlonder voor yogalessen, wordt overhuifd door een luifel met 308 PV-panelen die 80 procent van de benodigde energie leveren. Het retentiedak slaat maximaal 68.000 liter regenwater op. Het retentiedak met 20 centimeter grondlaag draagt bovendien bij aan de conditionering van het onderliggende woongebouw. Door de combinatie van maatregelen betalen de bewoners voor energie slechts 0,15 euro per maand per vierkante meter vloer.
De oplossingen voor Gestelse buurt
De Gestelse buurt in Den Bosch is gerenoveerd met een slim gevelsysteem van Sto met een gevelbekleding van sierpleister.
Andere projecten
Hi! Wil je meer weten over dit project?
We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!
© Sto Isoned bv