Bijvank, Enschede
Hoe ga je om met verwarmen, koelen en ventileren in een energieneutrale woning? Was de bewoner van een ouder huis gewend een dikke trui aan te trekken als hij het koud kreeg, na de duurzame renovatie tot passiefhuis is ander gedrag gewenst. In het Bijvank-Noord, onderdeel van de wijk Wesselerbrink in Enschede, zijn 28 hobbykamerwoningen van Woningcorporatie Domijn opgewaardeerd naar energielabel A++. Een energiecoach begeleidt de huurders hoe je zo’n huis ideaal en energiezuinig bewoont.
Project: Bijvank, Enschede
Applicateur
Feenstra Isolatie B.V.Architect
Wismans & De Jong Architecten BNAAannemer
BAM Wonen Utrecht & NoordoostOpdrachtgever
Woningcorporatie DomijnFoto's
NDDI
Details
Opleverdatum
2011
Opgave
Renovatie
Aantal woningen
28
Uiterlijk
Sierpleister
De renovatie
De renovatie van de hobbykamerwoningen in Enschede, ook wel drive-in woningen genoemd, maakt deel uit van een omvangrijke herstructurering van een deel van de wijk Wesselerbrink. Het totale plan duurt circa 6 jaar, fase 1 is gereed en fase 2 zojuist gestart. In fase 1 zijn 28 van in totaal 33 hobbykamerwoningen gerenoveerd en voorjaar 2013 opgeleverd. Vijf woningen zijn gesloopt aan beide buitenzijden van een blok van 11 woningen. “We hebben daarvoor gekozen vanuit een stedenbouwkundig oogpunt”, vertelt ontwikkelaar en projectleider Dirk Roskam van de corporatie, “om groen meer ruimte te geven bij binnenkomst in de wijk.”
Ideale balans
In dit project en voorgaande projecten in de wijk zijn diverse woningen naar verschillende energielabels gebracht, van E en F, naar A, A+ en A++. “Dat onderscheid is gemaakt omdat we ze allemaal willen monitoren”, licht Roskam toe. “Zo onderzoeken we wat de ideale balans is tussen de gedane investering en het gebruiksgemak en woonplezier. Met de ervaring in deze pilot worden mogelijk nog meer woningen aangepakt.” In het luchtdichte passiefhuis zijn veel installaties ingebracht, waaronder een zonneboiler op het dak en een wtwinstallatie. Vooral de thermische schil van de woning is enorm opgewaardeerd: “we hebben een volledige gevelrenovatie doorgevoerd, inclusief het dak.”
Bewonersparticipatie
Dat de plannen definitief vorm konden krijgen, is mede te danken aan de bewonersparticipatie. Roskam: “Onze huurders hebben inspraak gehad in de gevelafwerking. Boven de voorgeschreven donkere gevelsteen op de begane grond hebben bewoners unaniem gekozen voor een crème keramische tegel van Mosa. Per woning waren de kozijnvlakken op de woonlagen vrij indeelbaar. Zo is de woning individueel en herkenbaar geworden.”
Duurzame inzetbaarheid
Een opgewaardeerde woning vraagt een ander doen en laten. “Wij investeren in een woning, maar als onze huurders niet weten hoe en hoeveel ze moeten stoken, heeft dat niet veel zin”, stelt Roskam. “Daarom helpen we hen met de energiecoach, een opgeleide buurtbewoner die medebewoners informeert hoe ze met hun huis moeten omgaan en ze besparingstips geeft.” De energiecoach betreft een klimopbaan en vormt de opstap naar vast werk; een vorm van duurzame inzetbaarheid die naadloos aansluit bij het duurzame karakter van de renovatie in Enschede.
De oplossingen voor Bijvank
De Bijvank is gerenoveerd met een slim gevelsysteem van Sto op zowel prefab gevelelementen als op traditionele gevelisolatie.
Andere projecten
Hi! Wil je meer weten over dit project?
We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!
© Sto Isoned bv