Toetsingshulpmiddel COBc

Plan van aanpak 'Structurele verlijming van gevels'

Bij de isolatie van gebouwen is verlijming van een gevelsysteem populair: het is effectief, het bouwt snel en het is een economische oplossing. Als leverancier zorgen wij voor strikte handhaving van de kwaliteit. En voor toetsers en gemeenten heeft het COBc (Centraal Overleg Bouwconstructies) een richtlijn opgesteld. We streven allemaal naar de beste kwaliteit. Tóch ontstaat soms discussie over de toepassing en precieze uitvoering tijdens de bouw. Over de interpretatie van regels kan soms discussie ontstaan, echter is zeker dat iedereen het belangrijkste doel onderschrijft: veilige, duurzame gevels. 

Goed om te weten

Al meer dan 40 jaar worden steenstrips verlijmd toegepast op gevelisolatie systemen. Deze manier van bouwen groeit in populariteit blijkt uit de talloze referentieprojecten én de toename van aanbieders in de markt.

Door de richtlijn ‘Plan van aanpak controle Structurele verlijming van gevels’ die het COBc opstelde, is de verlijmde toepassing van bijvoorbeeld steenstrips onder een vergrootglas komen te liggen. Dat is prima, want het is een gedeelde verantwoordelijkheid van de markt (voorschrijvende partijen, uitvoerende partijen en controlerende instanties) om aan een veilige en duurzaam gebouwde omgeving te werken.

Plan van aanpak controle structurele verlijming van gevels

Het COBc (waarin -vooral gemeentelijke- toezichthouders zijn verenigd) stelde de richtlijn ‘Plan van aanpak controle Structurele verlijming van gevels’ op. Dit plan biedt de toetser houvast en bevat een rekenmethode die helpt bij de risicobeoordeling van verlijmde gevelelementen.

Risicoanalyse en inspectieprotocol

In aanvulling op de constructie en verwerkingseisen kunnen gemeenten om een risicoanalyse vragen. In het onwaarschijnlijke geval dat gevelelementen tóch loslaten wordt het risico berekend aan de hand van drie elementen: WS (waarschijnlijkheid van het optreden van schade), BS (blootstellingsfactor, dus het risico op verwondingen) en ES (ernst van de gevolgen). 

Uniformiteit van de aanpak

Het blijkt niet eenvoudig om tot één uniforme aanpak te komen op basis van het COBc-rapport. Het rapport laat namelijk ruimte voor interpretatie van met name de risicoscore. Perspectieven en interpretaties kunnen per gemeente en plantoetser verschillend zijn. Bovendien is iedere situatie anders. En daarmee ook iedere interpretatie.

Impact van keuze op inspectieprotocol

Daarom is het belangrijk dat alle partijen al in de vergunningsfase met elkaar in gesprek gaan. Samen gaan toetsers en bouwers op zoek naar de juiste oplossing voor elke afzonderlijke situatie en elk toepassingsgebied. Zo kan voor de beste afwerking worden gekozen en ook het inspectieprotocol worden vastgesteld.

De moeilijkheden en mogelijkheden van het rapport 'Structurele verlijming van gevels'.

Het COBc-rapport laat ruimte voor interpretatie. En biedt kansen voor samenwerking. Als Technisch Manager bij Sto Isoned zie ik iedere dag nieuwe vragen voorbij komen.

De moeilijkheid zit 'm in de interpretatie van de risico's. Anderzijds zijn er ook veel kansen: door vroeg met alle partijen in gesprek te gaan, voorkomen we verrassingen in de toekomst

Door het Plan van Aanpak, geschreven door het COBc, is de verlijmde toepassing van bijvoorbeeld steenstrips onder een vergrootglas komen te liggen. Het is goed dat er eisen worden gesteld aan verlijmde gevels. Samen met de markt (voorschrijvende partijen, uitvoerende partijen en controlerende instanties) is het een gedeelde verantwoordelijkheid om aan een veilige en duurzaam gebouwde omgeving te werken. 

Erik geeft antwoord op veelgestelde vragen rondom het Plan van Aanpak.

Naar de Q&A
EG (nog niet final)

Erik Groendijk

Technisch Manager - Sto Isoned

WP verlijming COBC

Aantoonbare kwaliteit van verlijmde gevelbekleding.

Hoe waarborg je de kwaliteit van structureel verlijmde gevelelementen? Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig te formuleren. Het COBc (Centraal Overleg Bouwconstructies) stelde de richtlijn ‘Plan van aanpak controle Structurele verlijming van gevels’ op. In dit whitepaper is de toepassing ervan samengevat.

In 20 minuten ben je op de hoogte van huidige regelgeving en procedures.

Lees meer over...

NDDI_-7578
Plan van aanpak

Controle Structurele verlijming van gevels

Het COBc (Centraal Overleg Bouwconstructies) stelde de richtlijn ‘Plan van aanpak controle Structurele verlijming van gevels’ op. Deze biedt de toetser houvast en bevat een rekenmethode die helpt bij de risicobeoordeling van verlijmde gevelelementen.

Ben je benieuwd naar het rapport? Het COBc rapport download je hier. 

Download rapport
Teaser Gelredome
Onderzoek in het Gelredome

Minerale gevelstrips

Hoe erg is het dat, in het bijna ondenkbare geval, er toch een gevelstrip van de gevel loskomt en naar beneden valt? Samen met Royal Haskoning DHV onderzoeken we de ernst van vallende minerale gevelstrips. De resultaten van het onderzoek worden binnenkort gepubliceerd. De eerste beelden alvast bekijken? Dat kan in deze video! 

Bekijk video op YouTube