Gevelisolatie
Door het isoleren van gebouwen wordt de CO2-uitstoot van gebouwen flink gereduceerd.
Het bouwen van een circulaire omgeving is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ontwerpers, aannemers en leveranciers. Waarbij we elkaar moeten ondersteunen en er maximale keuzevrijheid is om ook additionele waarden aan een gebouw toe te voegen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor biobased materialen, om volledig energieneutrale gebouwen te ontwerpen en – met het oog op de toekomst – te zorgen dat materialen op hoogwaardige wijze opnieuw ingezet kunnen worden.
Sto draagt bij aan alle aspecten van circulariteit. Door te zoeken naar hernieuwbare grondstoffen, in te zetten op de ontwikkeling van duurzame gevelsystemen en de ambitie om de cirkel te kunnen sluiten.
Sto omarmt de circulaire economie en wil daarin een katalysator zijn. We brengen kennis samen en streven ernaar meerwaarde te creëren voor gebruikers, de omgeving en de aarde. Daarom ondersteunen we architecten en bouwers om bewuste afwegingen te maken die de circulaire economie ten goede komen.
Voor isolatiematerialen kunt u kiezen uit diverse opties, waaronder minerale wol (recyclebaar), de hernieuwbare houtvezelisolatieplaat of EPS (recyclebaar). Een volledig geschroefd systeem wordt ontwikkeld om tegemoet te komen aan de behoefte naar demontabele systemen. We kijken uit naar de introductie van Sto‘s eerste (hybride) biobased gevelisolatiesysteem: StoTherm AimS. Op dit moment zit dit systeem in de testfase.
Ja. De houtvezelisolatieplaat is biobased. Deze platen zijn ook voorzien van het Blue Angel label en natureplus-certificaat. In de nieuwste generatie buitengevelisolatiesystemen vervangen we fossiele grondstoffen door biobased oplossingen, zoals dennenolie.
Systemen van Sto vormen een perfecte combinatie met CLT en HSB. De isolerende eigenschappen van het systeem zorgen ervoor dat hoge RC-waarden bereikt worden.
Onze gevelstrips bieden bovendien veel ontwerpvrijheid. De strips zijn licht waardoor geen extra constructieve maatregelen getroffen hoeven worden en met StoEcoshape kan je een heel eigen vormentaal creëren.
De eigenschappen van een gevelsysteem met EPS stellen ontwerpers in staat om duurzame gebouwen te creëren met een lage energievraag en dragen op deze wijze bij aan een milieuvriendelijke omgeving. Bovendien kan EPS tegenwoordig ook worden gerecycled. Sto maakt samen met haar leveranciers deel uit van het initiatief PolyStyreneLoop, waarin uit sloop vrijgekomen EPS verwerkt gaat worden en dan tot nieuwe EPS producten omgevormd kunnen worden.
We proberen afvalstromen in de productie tot een minimum te beperken. Snijafval van EPS wordt op de bouwlocatie ingezameld. Ook moedigen we verwerkers aan om zogenoemde EPS-stofzuigers te gebruiken bij de verwerking van dit isolatiemateriaal. Deze zijn verkrijgbaar via Sto. Andere verpakkingsmaterialen worden door ons ingezameld. De Sto-Turbofix mini worden ingezameld en geretourneerd. StoTherm Vario is verkrijgbaar zonder plastic verpakkingen en emballagevrij. Alle systeemonderdelen zijn verkrijgbaar in recyclebare papieren verpakkingen en silo’s. Niet verwerkte gevelstrips kunnen daarnaast worden ingeleverd.
Plastic is in te zamelen en te recyclen. Dus schone emmers kunnen worden gerecycled. Van producten die geleverd worden in een kunststof emmer is bekend dat er een restant achterblijft. Dit residu (mede afhankelijk van het verwerkingsproces van de applicateur) zorgt ervoor dat onze inspanningen tot recyclage nog niet tot het gewenste succes hebben geleid. Het onderzoek naar de mogelijkheden is in volle gang.
Als onderdeel van een StoVentec-systeem of prefab gevelelement zijn de gevelstrips opnieuw inzetbaar door de demontabele constructie van het bouwelement. Met de huidige stand van de techniek is een gelijkwaardige toepassing van slechts de minerale gevelstrip nog niet mogelijk. Na recycling is de strip wel inzetbaar als grondstof voor de wegenbouw. Milieuwinst wordt met name geboekt tijdens het productieproces. Minerale gevelstrips worden namelijk niet gebakken: daardoor is er 33% minder energie nodig en de CO2-uitstoot is 80% lager dan bij het gebruik van conventionele gevelstenen.
Door het isoleren van gebouwen wordt de CO2-uitstoot van gebouwen flink gereduceerd.
Bouw demontabel en efficiënt met prefab gevelsystemen voor renovatie en nieuwbouw.
Houtvezelisolatie is het biobased alternatief onder de isolatiematerialen.
De baksteen van de toekomst heeft een lage CO2-uitstoot tijdens de productie en heeft veel duurzame voordelen.
We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!
© Sto Isoned bv